Yurtdışında Eğitim Seçerken Nelere Dikkat edilmeli !

Dünyada üniversite eğitimine yabancı bir ülkede devam eden öğrenci sayısı 4 milyona, pazarın toplam hacmi ise 110 milyar dolara ulaştı. Eğitim ücretlerinin ucuzlaması ve yabancı öğrencilere sağlanan yeni kolaylıklar yurtdışında üniversiteye gitmeyi giderek cazip hale getiriyor. Türk öğrenciler için çok sayıda dikkat çekici seçenek var.

 

UNESCO verilerine göre, dünyada yaklaşık 4 milyon öğrenci başka bir ülkede eğitim görüyor. Yapılan tahminlere göre, 2020’de bu rakam 8 milyona yükselecek. Tercih edilen ülkeler arasında ABD, İngiltere, Avustralya, Almanya ve Fransa başı çekiyor. Örneğin, ABD’ye yurtdışmdan gelen öğrenci sayısı geçen yıl yüzde 6.5 artarak 764 bin 495’e ulaştı. Bu sayının yüzde 25’lik kısmını Çin’den gelen öğrenciler oluşturuyor.

Global eğitim pazarındaki Türk öğrenci sayısı ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2012 verilerine göre 26 bin 925. Bu sayının büyük bir kısmım ön lisans ve lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler oluşturuyor. Türk öğrencilerin dil, lisans ve yüksek lisans programlarında en çok tercih ettiği ülkeler ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda olarak sıralanıyor. En çok tercih edilen bölümlerse işletme, bilgisayar, mühendislik, genetik bilimleri ve iletişim…

Eğitim uzmanlarına göre, yabancı bir okula kayıt yaptırmak sanılanın aksine hiç de zor değil. Üstelik iyi üniversitelerin ücretleri de önceki yıllara göre çok daha cazip seviyelere gerilemiş durumda. Peki yurtdışında üniversite seçerken öğrenci ve aileler nasıl bir yol izlemeli? Okul ya da ülke tercihinde nelere dikkat etmeli? Başvurular ne zaman ve nasıl yapılmalı? Eğitim maliyetleri, okulların kabul koşulları, yurtdışında üniversite eğitimi almanın zorlukları ve avantajları neler? Para Dergisi olarak tüm bu soruların yanıtlarını derledik…

KRİTERLERE DİKKAT!

Her ülkenin farklı eğitim sistemi, okulların birbirinden farklı kabul kriterleri, bölgelerin de farklı yaşam koşulları var. Uzmanlar, adım atmadan önce bu konularda detaylı bilgi alınmasını öneriyor. Öğrenciler, ülke seçerken, üniversitenin bulunduğu bölgeden öğretim kadrosunun kalitesine kadar birçok kriteri dikkate almalı.

Eğitim uzmanları, yurtdışı üniversite başvurularının mümkün olduğunca erken yapılmasını öneriyorlar. Çok seçici üniversitelerin son başvuru tarihleri, eğitime başlanmadan önceki bir yıla kadar uzayabiliyor. Ancak genelde güz dönemi (eylül-ekim) için mayıs-haziran aylarında, bahar dönemi için (ocak-şubat) de yaz aylarında başvuru yapılabiliyor. Yine de gözde üniversitelere başvuru için daha erken davranmakta yarar var.

Yurtdışı üniversitelerinde lisans programına başlayabilmek için öncellikle lise diploması sahibi olmanız gerekiyor. Dünyanın en iyi 100 sıralamasına giren üniversitelere başvuru yapabilmeniz içinse lise not ortalamanız 5’li sistemde en az 4.5 olmalı. Not ortalaması düşük olanların da ABD, Avrupa ya da başka ülkelerde ilgi ve yeteneklerine uygun bir program bulması mümkün.

HANGİ SINAV TERCİH EDİLİYOR?

TOEFL ve IELTS, bu iki sınav tüm dünyada geçerli. Birkaç yıl öncesine kadar genel düşünce ABD için TOEFL, İngiltere ve diğer ülkeler içinse IELTS’nin gerektiği şeklindeydi. Ancak bu durum ABD’deki üniversitelerin IELTS’i de kabul etmeye başlamasıyla birlikte değişti. Artık her iki sınavın sonucu da 100’ün üzerindeki ülkedeki binlerce üniversite tarafından kabul ediliyor.

Bu sınavların uygulama şekline gelince… Türkiye’de TOEFL, internet üzerinden bilgisayar uygulamalı yapılıyor. IELTS ise klasik yöntemle yani kalem kağıt uygulamasıyla yapılıyor. TOEFL sınavı, başta büyükşehirler olmak üzere birçok ildeki çeşitli test merkezlerinde ayda üç ya da dört kez yapılıyor. IELTS ise British Council tarafından sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da yılın belirli dönemlerinde yapılıyor.

DENKLİK ENGELİNE TAKILMAYIN

Yabancı öğrencilere eğitim fırsatı sunan ülkelerin birçok farklı koşulu var. Sayısız seçenek arasından doğru tercihi yapmak ve kariyer hedeflerine en uygun ülkeyi belirlemek oldukça zor görünüyor. Seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken en önemli kriterler ise YÖK denkliği ve vize…

Yabancı öğrencilere eğitim veren ülkelerin çoğu Türk öğrencilerden vize istiyor. Vize için istenen koşulları önceden iyi belirlemek ve belgeleri eksiksiz hazırlamak gerekiyor. Yoksa üniversite kabul etse bile vize engeli yüzünden ülke sınırlarından içeri giremeyebilirsiniz.

Yurtdışında alman diplomaların Türkiye’de geçerli olabilmesi için YÖK tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekiyor. Gideceğiniz üniversitenin ve programın YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını mutlaka öğrenmelisiniz. Okulun denkliği, YÖK Denklik Bürosu’na dilekçeyle yapılan başvuru sonucunda öğrenilebiliyor.

TÜM DÜNYADAN ÜNİVERSİTE SEÇENEKLERİ

 

ABD

ABD’de 3 binin üzerinde üniversite ve kolej var. Eğitimin yıllık maliyeti 3 bin dolardan başlayıp 45 bin dolara kadar yükseliyor. Üniversitelerin kabul şartları içinde, öğrencinin ders notları, İngilizce dil düzeyi (en az TOEFL 450, ortalama 500), bilgi ve yetenek test sonuçlan (SAT) ve referans mektupları kadar ders dışı etkinliklere katılım düzeyi, özel ilgi alanları ve hobilerini açıklayan belgeler yer alıyor. ABD’de öğrenciler derslerin devam ettiği sürece haftada en fazla 20 saat (part-time), yaz aylarında ve tatil dönemlerinde ise “ful-time” çalışabiliyor.

ALMANYA

Almanya’da yaklaşık 383 üniversite, yükse kokul ve enstitüde lisans ve yüksek lisans eğitimleri veriliyor. Üniversitelerinin çok büyük bölümünde eğitim dili Almanca.

Ancak son zamanlarda pek çok üniversitede İngilizce yüksek lisans;ve doktora programlarına başlandı. Bazı özel üniversiteler İngilizce eğitim veriyor. Almanya kendi üniversitelerinde eğitim yapan öğrencilerin ülkede kalmalarını ve çalışma hayatına katılmalarını teşvik ediyor. Öğrencilik esnasında ise haftada 10 veya 20 saat part-time çalışma izni veriliyor.

AVUSTRALYA

Avustralya, tüm yabancı öğrencilerin akreditasyon sorunu yaşamadan, gönül rahatlığıyla eğitim alabildikleri nadir ülkelerden biri. Trobe, Bond, Macquarie, Victoria, Deakin, Edith Cowan, Newcastle ve Southern Queensland, ülkenin en popüler üniversiteleri arasında gösteriliyor. ABD ve İngiltere’ye göre çok daha az olan yaşam giderleri ve eğitim ücretleri, bu ülkeyi cazip hale getiriyor. Üstelik Avustralya’da, yurtdışından gelen öğrencilere haftada 20 saate kadar çalışma izni veriliyor. Üniversitelerin lisans eğitimi programlarının yıllık ücreti 8 bin Avustralya Doları’ndan başlıyor. Tıp gibi bazı bölümlerde ise fiyatlar 28 bin dolara kadar çıkıyor.

AVUSTURYA

Türkiye’de herhangi bir dört yıllık üniversite kazanmış öğrenciler Avusturya üniversitelerine geçiş yapabilirler. Ancak pek çok bölüm Almanca dilinde eğitim verdiği için öğrencilerin yeterli düzeyde dili olmalı. Aksi takdirde en az 6-12 ay arası Almanca kursuna katılmanız gerekiyor.

AZERBAYCAN

Ülkede 27’si devlete, 14’ü özel sektöre ait 41 üniversite bulunuyor. Üniversitelerin hepsinde bir yıllık hazırlık eğitimi zorunlu. Azerice veya Rusça olmak üzere iki dil seçeneği var. Hazırlıkta bu iki dilden hangisini öğrenirseniz, seçtiğiniz bölüme o dilde devam ediyorsunuz. Eğitim, Avrupa ve Amerika’daki üniversitelerden daha ucuz. Ücretler, hazırlık sınıfı için yıllık 500-600, diğer sınıflarda ise bölüme göre 300 dolardan başlıyor.

BELÇİKA

Belçika’da Flamanca, Fransızca, Almanca ve Valon dilleri konuşuluyor. Valon Bölgesi’nde-ki okullarda eğitim dili Fransızca. Flaman Böl-gesi’ndeki okulların eğitim dili ise Flamanca. Brüksel’de ise hem Fransızca hem de Flamanca dillerinde eğitim yapan okullar bulunuyor. Belçika’da 18 üniversite ve 59 yüksekokul var.

BULGARİSTAN

Türkiye’ye yakın olması çok önemli bir avantaj. Bulgaristan’daki 26 devlet üniversitesi, YGS – LYS şartı aramadan istediğiniz bölümde (tıp, otomotiv, psikoloji, makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, ekonomi, işletme) okuma imkanı sunuyor. Lisans programlarının yıllık eğitim ücretleri 2 bin 500 euro’dan başlıyor.

ÇİN

Çin’de 3 binden fazla üniversite var. Dünya başarı sıralamasında ilk 500’e giren 40 Çin üniversitesi bulunuyor. Çin’deki bir okula kayıt yaptırmak sanılanın aksine hiç de zor değil. Başkent Pekin’de (Beijing) Pekin, Thsinghua ve Renmin; ticaret ve finans merkezi Şanghay’da Fudan ve Jiaotong; “Çin’in fabrikası” konumundaki Guangzhou’da ise Sunyatsen dünyaya kendini kabul ettirmiş üniversiteler olarak kabul görüyor.

Öğrencilerden istenen resmi evraklar şöyle sıralanıyor: Pasaport, öğrenci belgesi, okul ücreti ve sigorta ücreti makbuzları, geçici konaklamanın kayıt belgesi fotokopisi (karakoldan), pasaportun önemli sayfalarının fotokopisi (resimli sayfa, vizeli sayfa) ve pasaport resmi boyutunda fotoğraflar…

Eğitim ücretleri okullara ve programlara göre değişiyor. Yıllık eğitim bedeli ortalama 20 bin RMB (3 bin 150 dolar) civarında. Ancak bu rakam okul, program ve okulun bulunduğu şehre göre değişebiliyor. Çin’deki üniversitelerde eği-tim-öğretim sezonu eylül ayı başlarında başlıyor, işlemlerini yetiştiremeyenler mart ayındaki ara dönemde de kayıt yap-tırabiliyor. Her iki dönem için de en az bir ay öncesinden kayıt işlemlerinin tamamlanmış olması gerekiyor. Derslere devam mecburiyeti olduğunu da belirtelim. Ülkedeki yiyecek içecek masrafları oldukça düşük. 10-35 RMB (1.5-5.5 dolar) arasında karın doyurmak mümkün.

ÇEK CUMHURİYETİ

Dünyanın en eski üçüncü üniversitesine sahip olan Çek Cumhuriyeti özellikle tıp, eczacılık ve diş hekimliği okumak isteyen öğrencilerin bütçelerini zorlamadan hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir ülke. Eğitim dili İngilizce olan programlar da bulmak mümkün. Devlet üniversitelerinde eğitim ücretsiz. Özel üniversitelerin yıllık ücretleri ise 2 bin 250 euro’dan başlıyor. Aylık barınma, beslenme ve kişisel masraflar 550-600 euro civarında. Aylık ulaşım masraflarını öğrenci kartıyla 10 euro’ya karşılamanız mümkün.

DANİMARKA

Ülkede 17 devlet üniversitesi, bir o kadar üniversite koleji ve 50 civarında araştırma enstitüsü var. Harç ücretleri yıllık 7-12 bin euro arasında değişiyor. Okulların bazıları İngilizce eğitim veriyor. Danimarka dilinde eğitim yapmak isteyen öğrenciler en az bir yıl hazırlık eğitiminin ardından üniversiteye geçiş yapabiliyor.

ERMENİSTAN

Ermenistan’da binlerce yabancı öğrencinin eğitim gördüğü 18 devlet üniversitesi ile 20’den fazla özel üniversite var. Üniversite eğitimi dört yıl, lisansüstü programlar ise iki yıl sürüyor. Başvuru şartları üniversiteden üniversiteye değişmesine rağmen, adayın akademik geçmişi ve istenilen dilde getirdiği geçer puan okula kabul edilmesinde önemli rol oynuyor. Öğrencilerin Rusça ve Ermenice geçer not almaları gerekiyor. Bazı üniversiteler İngilizce yüksek lisans programları da var. Ermenistan’daki devlet üniversiteleri ücretsiz. Yabancı öğrencilerden yıllık 600-bin dolar arası eğitim ücreti talep ediliyor. Özel üniversitelerin yıllık ücreti ise 5-10 bin dolar civarında.

ESTONYA

Yabancı öğrencilerin ilgisinin giderek arttığı ülkede dokuz üniversite var. Bunlardan yedisinde yabancı öğrencilere yönelik İngilizce eğitim veren programlar var. Üniversitelerde eğitim kalitesinin yüksek olması, yıllık eğitim ücretlerinin cazip, yaşam masraflarının da diğer Avrupa ülkelerine göre daha uygun olması nedeniyle Es-tonya’da bulunan üniversitelerde yabancı öğrenci sayısı hızla artıyor. Eğitim ücretleri seçilen bölüme göre değişiyor. Lisans ve yüksek lisans düzeyinde ücretler 1.880 ile 4 bin euro arasında değişiyor. Yaşam masrafları için de yıllık 5-6 bin euro’ya ihtiyacınız var.

FİNLANDİYA

Ülkede okullar genelde ücretsiz. Finlandiya’nın Fince ve İsveççe olmak üzere iki ana dili var. Temel öğretimde ve ortaöğretim ikinci devrede, öğrencilerin yaklaşık yüzde beşi öğrenim dilinin İsveççe olduğu okullarda okuyor. Her iki dil grubunun da yükseköğrenim düzeyinde öğretim kurumlan var. Bunların yanı sıra İngilizce eğitim veren okullar da var. Finlandiya’daki devlet üniversitelerinde eğitim ücretsiz. Yıllık yaşam masrafları ise 6-8 bin euro arasında değişiyor.

FRANSA

Fransa, 260 bin yabancı öğrenci sayısıyla dünyada en çok yabancı öğrenci ağırlayan ülkeler arasında üçüncü sırada bulunuyor. Türk öğrenci sayısı ise 2 binden fazla. Fransa’da yabancı öğrenciler hiçbir ayrıma tabi tutulmuyor. Yüksek öğretim kurumlarına kabul edilme şartları, kayıt ücretleri ve eğitim sonunda verilen diplomalar herkes için aynı. Fransa’da 87 devlet üniversitesi var. En eskisi 1179’da kurulan dünyaca ünlü Sorbonne Üniversitesi.

GÜNEY AFRİKA

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde resmi dil İngilizce. Beyazların daha yoğun yaşadığı ve turizm açısından da önemli merkezler olan Cape Town ile başkent Johannesburg, İngilizce eğitimi almak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği iki şehir. Hayatın ucuz ve kolay olması, altyapı sorununun bulunmaması, uzun yaz günleri, ılıman kış ikli mi ve eşsiz sahil şeridiyle Güney Afrika Cumhuriyeti’nde gençler, rahat ve keyifli bir bölgede kariyer hedeflerine ulaşma imkanı buluyor.

GÜRCİSTAN

18 devlet üniversitesi ve altı özel üniversitesi var. Yıllık eğitim ücretleri bin 200 euro’dan başlıyor. Bir öğrencinin aylık tahmini kişisel masrafı 500 dolar civarında.

HOLLANDA

Türk öğrencilere burs veriyor: Hollanda ana dili İngilizce olmadığı halde, Avrupa’da eğitim dili İngilizce olan programlar sunmaya başlayan ilk ülke. Üniversitelerinde yaklaşık 900 alanda İngilizce eğitim veren programlar var. Lisans programı ücretleri 2 bin 500 ile 4 bin 500 euro arasında değişiyor. Başarılı öğrencilere tam veya kısmi burs sağlanıyor.

İRLANDA

İrlanda üniversiteleri İngilizce eğitim veriyor. İrlanda’da devlet üniversiteleri yaygın. Lisans veya yüksek lisans diploması tüm dünyada geçerli, Türkiye’de ise YÖK tarafından onaylı. İrlanda’da eğitim ücretleri yıllık 8-10 bin euro arasında değişiyor. Yaşam maliyetleri ise 6 bin euro civarında.

İSPANYA

Ispanya’da lisans eğitimi üç, yüksek lisans ise iki yıl. İspanyolca bölümlere giriş için bir yıl hazırlık okumak gerekiyor. Yüksek lisansta ise İngilizce programlar var. Türkiye’de üniversitenin birinci sınıfını okuyup İspanyolca yeterlik belgesi ile Ispanya’daki üniversitelere geçiş yapmak mümkün. Devlet üniversitelerinin yıllık eğitim ücreti bin euro’dan başlıyor. Özel üniversitelerin ücretleri ise 9 bin euro civarında. Aylık yaşam masrafı 600-700 euro olarak öngörülüyor.

İSVEÇ

Ülkede 27 üniversite var. Üniversiteler öğrenci kabulünde çok seçici. İngilizce programlara katılacak öğrencilerin TOEFL sınavından en az 213, IELTS’ten ise en az 6.5 puan getirmesi gerekiyor. Ülkede tamamı devlet üniversitesi olan Tl kurum var. Okulların yıllık eğitim ücretleri 7-14 bin euro arasında değişiyor. Tüm İsveç devlet üniversiteleri YÖK tarafından onaylı.

İSVİÇRE

İsviçre, dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip. Eğitim ücretsiz. Bazı okullar çok cüzi bir ücret talep ediyor. Üniversitelerde eğitim dili genellikle Almanca. Bazı enstitülerde ise Fransızca. İsviçre’de üniversiteye girebilmek için gereken şartlar şu şekilde sıralanıyor: ÖSS sınavı ile dört senelik bir okula kayıt yaptırılması gerekiyor. Sonrasında , 3 Almanca, İngilizce, matematik, tarih, coğrafya veya fizik derslerinden oluşan bir hazırlık programına sekiz ay boyunca devam edip 6’lı not sisteminde ortalama 4 alınması şart. Tüm bunların dışında eğitim masraflarını karşılayacak birinin gösterilmesi isteniyor.

İTALYA

İtalya’da üniversite eğitimi üç yıl, yüksek lisans eğitimi ise istenilen bölüme göre bir veya iki yıl sürüyor. Yıllık eğitim ücretleri bin euro’dan başlayan bölümler var. Yıllık yaşam masrafları ise 9 bin euro civarında.

KANADA

Kanada’daki yabancı öğrencilere kampus dışında da çalışma izni tanıyor. Öğrencinin eşi ya da hayat arkadaşını göçmen olarak ülkeye alma imkanı da var. Aynı haklar anne-babalar için de geçerli. Kanada’da da yaklaşık 100 üniversite var. Yıllık okul ücreti 12 bin 500-28 bin Kanada Doları arasında değişiyor. Ülkedeki eğitim dili, bölgeye göre İngilizce ya da Fransızca olabiliyor.

KAZAKİSTAN

Türk Cumhuriyetleri arasında yükseköğretimde en çok tercih edilen ülkelerden biri.

Eğitim kalitesinin batı standartlarına yükseltilmesi ve diplomaların birçok batı ülkelerinde kabul edilmesi, Kazakistan’ı gençler açısından çekici kılıyor. Abay Al-matı Devlet Üniversitesi’nin yıllık okul ücreti bin 300 dolardan başlıyor. Al Farabi Kazak Devlet Milli Üniversitesi’nin yıllık ücretleri ise 500-2 bin dolar arasında değişiyor. Yurtta konaklama ücreti ise aylık 20 dolardan başlıyor…

KIRGIZİSTAN

Ülkede 43 üniversite var. Yaşam masrafları oldukça ekonomik. Üniversitelerin çoğunda yurt imkanı var. Yaşam, Bişkek dışında daha da ucuzluyor. Yıllık öğrenim ücretleri de oldukça düşük.

LİTVANYA

Bu ülkede kayıt harcı 200 euro’dan başlayan okulları var: Ülkede 15 devlet üniversitesi, dokuz özel üniversite, 16 devlet yüksekokulu ve 11 özel yüksekokul var. Ülkedeki yıllık eğitim ücretleri 200-800 euro arasında değişiyor. Yıllık yaşam masrafları ise 5-7 bin euro arasında.

MACARİSTAN

Macaristan’da 72 üniversite ve kolej bulunuyor. Yabancı öğrenci sayısı 10 bin civarında. En çok tercih edilen bölümler arasında tıp, diş hekimliği, fizyoterapi, yazılım, makine, elektronik mühendislikleri geliyor. Üniversitelerin yıllık ücretleri bin euro’dan başlıyor. Macaristan’da yıllık yaşam maliyeti ise 5-7 bin euro arasında değişiyor. Kimi üniversiteler İstanbul’da kendi organize ettikleri sınav ile öğrenci seçiyorlar. Tıp eğitimi için yaş sınırı 18-35. Diğer bölümlerde yaş sınırı yok.

MALEZYA

Ülkede lisans eğitimi genelde üç yıl. Tıp eğitimi beş, dişçilik, eczacılık, bazı mühendislik dalları ise dört yıl. Malezya’daki üniversitelere kayıt yaptırmanız için YGS-LYS puanı, üniversiteye yerleştiğine dair belge, dil yeterlilik sınavı skoru ve diğer ilgili evraklar isteniyor. Lise veya yüksekokul mezunu olmak yeterli. Yüksekokul mezunları eğer ders notları iyi ise iki veya üçüncü sınıftan başlayarak lisanslarını tamamlayabilirler. Öğrencinin IELTS 5.5 veya daha yüksek bir belgesi varsa İngilizce hazırlık sınıfına gitmek zorunda kalmıyor. Malezya’da 130 binden fazla yabancı öğrenci var. Türk öğrencilerin sayısı 400 civarında. Üniversite ücretleri 3 bin 200- 8 bin 800 dolar arasında değişiyor. Konaklama ücretleri aylık 80-300 dolar arasında.

Bir öğrencinin bir aylık standart harcamaları 350-450 dolar civarında. Türk öğrencilerin büyük çoğunluğu başkent Kuala Lumpur’daki okulları tercih ediyor.

MALTA

Malta’daki tek devlet üniversitesi University of Malta’nın kökeni, 1592 yılında kurulan “Collegium Mclitense” okuiuna dayanıyor. Yıllık ücretler bölümlere göre değişiyor. Örneğin, tıp ve eczacılık programları 10 bin Malta Lirası’ndan (ML) başlayıp 23 bin ML’ye kadar çıkıyor. Mastır programları ise 2 bin 800-8 bin 386 ML arasında değişiyor.

NORVEÇ

Ülkede dört ulusal üniversite, 6 araştırma üniversitesi ve 26 devlet koleji var. Ayrıca iki tane ulusal sanat akademisi bulunuyor. Norveç’te eğitim ücretsiz. Ancak özel üniversiteler ücretli. Yıllık yaşam masrafları 6 bin euro civarında. Norveç’teki bir üniversitede lisans okumak isteyen öğrencilerin Türkiye’de üniversite sınavında bir üniversiteye yerleşmiş olması şart. Bunun yanı sıra İngilizce testi IELTS’ten 5.0 veya muadili bir sınavdan geçer not getirmesi gerekiyor. Bu şartlan yerine getiren öğrenci Norveççe dersleri takip edebilmesi için kabul edildiği üniversitenin hazırlık sınıfına başlıyor ve Norveççe öğreniyor. Öğrenciler, oturma izinlerini aldıktan sonra haftada 20 saati aşmamak üzere part-time çalışma hakkı kazanıyor.

POLONYA

Öğrenciler birçok bölümde İngilizce ya da Lehçe dilinde eğitim alabiliyor. İngilizce eğitim veren bölümlerde yıllık ücret 3-9 bin euro arasında değişiyor. Lehçe eğitim veren bölümlerde bu rakam 2 bin euro seviyelerine kadar düşüyor. Üniversite yurtlarında konaklama aylık 50-150 euro civarında. Bir öğrencinin yıllık konaklama, beslenme ve kişisel masrafları toplamı 5 bin euro olarak hesaplanıyor.

RUSYA

Rus üniversitelerine kayıt yaptırabil-meniz için sadece YGS sınavından barajı geçmeniz yeterli. Herhangi bir üniversite kazanmanız ya da yerleştirilmeniz gerekmiyor.

Rusya’da vakıf ve devlet olmak üzere 90’dan fazla üniversite var. Rusya’da üniversite eğitimi harçları yıllık 1.260 euro’dan başlıyor.

Harçlar üniversiteden üniversiteye, okunan bölümden bölüme değişim gösteriyor. Rusya’daki öğrencinin ortalama yıllık masrafı 4-7 bin 500 euro arasında değişiyor. Konaklama ve yaşam giderleri Moskova ve St. Petersburg gibi büyük şehirlerde yüzde 10-25 oranında daha yüksek.

SLOVAKYA

Ülkede 19 üniversite var. Bunlar arasında ekonomi üniversiteleri, teknik üniversiteler, güzel sanatlar ve müzik akademileri ön plana çıkıyor. Üniversiteye giriş sınavı merkezi değil. Her üniversite hatta her fakülte ayrı sınav yapıyor. Üniversiteler yabancı öğrencilere ücretli. Yıllık eğitim ücreti 2 bin 500 eu-ro’dan başlıyor.

TAYVAN

Türkiye’de üniversite giriş sınavını kazanma şartı yok. IELTS ya da HSK şartı aranıyor. Ülkedeki yabancı öğrenci sayısı 200 bin civarında. Yıllık okul ücretleri 6-10 bin dolar arasında değişiyor. Yıllık yaşam masraflarınızı karşılamak için asgari bin dolara ihtiyacınız var.

UKRAYNA

Ülkede 92 üniversite var. Bazıları YÖK tarafından tanınıyor. Yabancı öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği bölümler şu şekilde sıralanıyor: Uçak-uzay, tıp, eczacılık, ekonomi, teknik bilimler, radyo elektroniği, sanat ve tasarım. Yabancı öğrenciler en çok Kharkov, Kiev, Odes-sa, Lugansk ve Donetsk şehirlerinde okuyorlar. Eğitim ücretleri ise yıllık 1 bin euro’dan başlıyor. Ukrayna’da yaşam, birçok Avrupa ülkesine göre çok daha ucuz.

YENİ ZELANDA

Ülkenin eğitim sistemi, devlet destekli sekiz üniversite, kolejler, politeknikler ve teknoloji enstitülerinden oluşuyor. Bu kuramların çoğunda yabancı öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun hizmet vermek için oluşturulmuş yabancı öğrenci ofisleri var. Yeni Zelanda’da gerek gündelik hayat giderleri gerekse okul masrafları diğer ülkelere göre oldukça düşük. Örneğin, tarım ve botanik bilimi gibi popüler bölümleri olan Lincoln Üniversitesi’nin yıllık ücreti 12 bin Yeni Zelanda Doları civarında…

YUNANİSTAN

Yunan yükseköğrenim sistemi üniversiteler ve teknolojik eğitim enstitüleri olarak ikiye ayrılıyor. Atina ve Selanik Aristotle Üniversiteleri dünyanın en iyi 500 üniversitesi listesinde ön sıralarda yer alıyor.

Eren GÖKER / Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği (UED) Yönetim Kurulu Başkanı
Hazırlık yaparken titiz olun

Çok değil daha 10 yıl öncesine kadar üniversite eğitimi için başka bir ülkeye gitmek hiç kolay değildi. Çünkü seçenekler aileler için çok pahalıydı. Şimdi öyle değil. Elbette günümüzde de çok pahalı okullar var, ancak bunların yanı sıra çok ekonomik  okullar da var. Ayrıca dil öğrenmek, kariyerleri için yatırım yapmak isteyen gençler yabancı bir ülkede üniversite eğitimi almanın avantajlarının farkındalar. www.myfikirler.com Okul ya da ülke seçimi ise tek başınıza çok kolay üstesinden gelinebilecek bir süreç değil. Bu aşamada profesyonel danışmanlık hizmeti almanız büyük avantaj yaratabilir. Örneğin, sadece vize sürecindeki eksiklik ve yanlış adımlarından dolayı yurtdışında eğitim alma hayalleriniz suya düşebilir. Tüm öğrencilere dikkatli bir planlanma ve ön hazırlık yapmalarını öneriyorum.

Deniz AKAR / IEFT Fuarları Türkiye Genel Müdürü
Anadolu’dan da ilgi arttı

Türkiye’deki aileler artık yurtdışında eğitim konusuna çekinmeden yaklaşıyorlar. Eskiden sadece burs kazanan veya ailesinin maddi imkanları çok iyi olan öğrenciler yurtdışına çıkabiliyordu. Yabancı bir ülkede üniversite eğitimi almak artık tüm öğrencilerimizin ulaşabileceği bir seçenek haline geldi.

Ülkemizden yurtdışına en fazla İstanbul, Ankara ve İzmir’den öğrenci gidiyor. Son yıllarda Gaziantep, Konya, Kayseri, Eskişehir, Bursa gibi illerden de büyük ilgi olduğunu görüyoruz.

Ali HANTAL / Mezun.com’un CEO’su
Okulları çok iyi araştırmalısınız

Global eğitim pazarının hacmi 110 milyar doları geçti. Her yıl on binlerce öğrenci yurtdışına çıkıyor. Bunların çoğunluğu ülkelerine yararlı akademik birikim ve kişisel tecrübeyle dönüyor. Ancak hayal kırıklığına uğrayanlar da olabiliyor. İşte bu nedenle çok İyi plan yapmalısınız. Bunun yolu da üniversite eğitimi için bilinmesi gereken her şeyin bilincinde olmaktan geçer. Örneğin, okul ve yaşam masraflarını ayrı ayrı düşünerek plan yapın. İlgilendiğiniz bölümle ilgili hangi ülkelerde, hangi okulların kaliteli eğitim verdiğini araştırın. Bunun için dünya çapında yapılan sıralamalara göz atabilirsiniz, ilgilendiğiniz üniversitelerden mezun olmuş Türk öğrencilerle iletişim kurup bilgi almak çok faydalı olur. Dahası, işinizi garantiye almak için birden çok üniversiteye başvuru yapın.

Evki AYDIN / Yeni Bir Hayat Yön. Kurulu Başkanı
Almanya’da 500 euro’ya okul var

Türkiye’de üniversite sınavını kazanan gençler, kazandıkları bölümü Avusturya veya Almanya’nın saygın üniversitelerinde de okuyabilirler. Diyelim ki Türkiye’de tıp fakültesini kazandınız. İsterseniz Viyana Tıp Fakültesi’ne kaydınızı yaptırabilirsiniz. Ayrıca kazandığınız bölüme yakın fakülteleri de tercih etme şansınız var. Türkiye’de devlet ya da vakıf üniversitelerinde eczacılık ya da diş hekimliğini kazanan bir öğrenci, Almanya’da tıp fakültesine kayıt yaptırabilir.

Bu iki ülkenin okullarında harçlar oldukça düşük. Viyana Üniversitesi, Viyana Teknik Üniversitesi, Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi, Viyana Ziraat Üniversitesi, Viyana Tıp Üniversitesi, Dresden Teknik Üniversitesi, Jgu Mainz Üniversitesi, Btu Cottbus Teknik Üniversitesi ve Fsu Jena Üniversitesi’nde yıllık harçlar 500 ile 1.490 euro arasında değişiyor. Avusturya’da eğitim gören öğrencilerin, üniversite eğitimi sırasında aylık 600 euro maaşla yasal çalışma hakları bulunuyor. YÖK tarafından da denklik verilen Viyana üniversitelerinden alınan diplomaların tüm dünyada geçerliliği olduğunu da belirtelim.

Okul seçerken bunlara dikkat edin!

Okulun genel repütasyonu [öğrenci veya üyelerin verdiği puanlarla oluşan itibar oranı), sıralamalardaki yeri, tarihi, mezunların iş bulma oranları
Okulun eğitim almak istediğiniz alandaki repütasyonu ve o alana özgü yapılmış sıralamalardaki yeri Akreditasyonları ve YÖK denkliği Program süresi, başlama dönemleri, son başvuru tarihi
Giriş koşulları, şartlı kabul imkanları
Program içeriği, kariyer imkanları Lokasyonu ve kampüs imkanları Program maliyetleri ve yaşam giderleri
Okulun bulunduğu şehirdeki sosyal yaşam Program sırasında ve sonrasında öğrencilerin sahip olduğu çalışma izinleri

Salih UYAR / Avrupa Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü
Avrupa’da cazip alternatif çok

Öğrenciler yurtdışı eğitimi için öncelikle bölümlerini ve bütçelerini belirlemek zorundalar. Sonrasında isteğe ve bütçeye bağlı olarak doğru ülkeye karar vermek gerekiyor. Bu arada istenilen bölüm için en uygun üniversite seçilmesi önem taşıyor. Yurtdışındaki üniversiteler öğrencilere yabancı bir dil öğrenme, farklı bir ülkeyi ve kültürü tanıma imkanı sağlıyor. Özellikle Avrupa üniversiteleri, mevcut LYS sınav sisteminden dolayı istedikleri bölümde veya üniversitede okuyamayan öğrenciler için cazip alternatifler sunuyor. Bu okullardan mezun olduktan sonra iş olanaklarınız artıyor. Avrupa üniversitelerinden mezun olan öğrenciler iş buldukları takdirde, bu ülkelerde çalışma ve oturma hakkı da elde ediyor.

Avrupa Eğitim Danışmanlığı olarak uzmanlık alanımız Orta Avrupa ülkeleri. Bu ülkelerin başında Avusturya geliyor. Viyana’da bulunan merkez ofisimizle Avusturya’nın yanı sıra Almanya, Polonya ve Slovakya gibi ülkelerdeki okullarla ilgili danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

İsmail İNCE / Kanada Kültür Merkezi Genel Koordinatörü
Kanada’ya ilgi yoğun

Kanada kültürel çeşitliği teşvik eden gelenek ve politikalara sahip bir göçmen ülkesi. Ülkede 98 üniversite var. Bunların 94’ü devlet, dördü ise özel üniversite. Kayıt ücretleri okul ve program çeşitlerine göre değişiyor. Örneğin, fen ve edebiyat programlarının ücretleri 10-15 bin Kanada Doları arasında değişiyor.

Türk öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği üniversiteler şu şekilde sıralanıyor: Toronto, Mcgill, British Kolombiya, Concordia, Waterloo, Carlton, Manitoba, York, Canadawest, Vancouver Island, Ryerson, Alberta, Laval, Montreal…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*